Blåpannad Amazonpapaegoja

Blåpannad Amazon-papegoja                                          



Den 25 april 2026 tog vi emot hanen Kompiz och honan Lila, som omplacerades till oss då de akut behövde ett nytt hem. De hade tyvärr plockat sig båda två vilket syns på bilderna. Kompiz har också ett stort behov av att få sin näbb trimmad och klorna klippta - men vi vill inte "bråka" med honom det första vi gör utan avvaktar lite tills vi lärt känna varandra bättre.

Kompiz och Lila har tagit flytten med stort lugn - de spanar in omgivningen, snackar, visslar och sjunger så det står härliga till. De har flugit runt och kollat de andra fåglarnas burar, klängt i klätterträden vi har och softat framför skärmen med oss. Vi uppdaterar med nya bilder allt efter som...


















Kompiz och Lila är Blåpannad amazoner (Amazona aestiva), även känd som turquiose fronted amazon eller blue fronted parrot tillhör släktetamazonapapegojor. Den blåpannade amazonen är en av de vanligaste fåglarna att ha som husdjur, och trots sitt namn är fågeln starkt limegrön. Precis som namnet antyder så har den dock en distinkt blå markering på huvudet precis strax ovanför näbben.

Den blåpannade amazonen anpassar sig väl till livet som burfågel och deras livslängd – de flesta blir uppåt 80 år gamla – gör dem till utmärkta husdjur.


Kännetecken

Den blåpannade amazonen är runt 35–40 centimeter lång och har huvudsakligen grön fjäderdräkt, utom ansiktet som är gulfärgat. Ovanför näbben sitter de arttypiska blå fjädrarna. Vingarnas överkant kan ibland ha en röd markering och även vissa gula fält kan synas på vingarnas undersida. Som hos alla amazonpapegojor så tar det flera år innan den blågula huvudfärgen når sin fulla prakt. Den blåpannade amazonen har svart näbb, vilket är ovanligt bland amazonpapegojorna. Några större yttre könsskillnader finns inte, så könsbestämning sker säkrast med hjälp av DNA-prov.


Utbredning och habitat

Denna art lever längs Sydamerikas östkust från Bolivia, Brasilien och Paraguay till norra Argentina. Vanligen hittar man fågeln i skogar, skogslandskap, savanner och palmplantage.


Underarter

Blåpannad amazon delas vanligen in i två underarter med följande utbredning:

  • Amazona aestiva aestiva– östra Brasilien (Maranhão och Pará till Rio Grande do Sul)
  • Amazona aestiva xanthopteryx–Bolivia till sydvästra Brasilien, Paraguay och norra Argentina


Den blåpannade amazonens temperament

Den blåpannade amazonen tycker om att underhålla, är aktiv och komisk. De älskar att vara med sina ägare och gör sig till för att få uppmärksamhet. De är pratsamma och sjunger hellre än bra, och kan bli mycket högljudda när de känner för det.

Det enda den blåpannade amazonen är bättre på än att prata, är att skrika. För de som bor på mindre utrymmen eller i lägenhet är dessa fåglar kanske lite för högljudda om du vill hålla dig väl med dina grannar.

Dessa fåglar är mycket intelligenta och sociala djur och de behöver mycket stimulans. Köp inte en blåpannad amazon om du inte har ordentligt med tid att spendera med din fågel.


Den blåpannade amazonens diet och motion

Precis som alla papegojor behöver den blåpannade amazonen en mångsidig diet som består av högkvalitativa pellets, en blandning av frön, och dagliga portioner av färska (fågelsäkra) frukter och grönsaker.

Amazoner är aktiva papegojor och måste tillåtas flera timmar per dag utanför buren (särskilt om buren inte är en större voljär) för att leka och sträcka på sig. Dessa fåglar älskar att klättra och tugga så det rekommenderas att se till att de har en mängd leksaker, samt stegar och rep att hänga och klättra i.


Status och hot

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population, men tros minska i antal till följd av fångst för burfågelindustrin och habitatförstörelse. Sedan 2019 kategoriserar internationella naturvårdsunionenIUCN därför arten som Nära hotad.