


I början av mars 2026 hämtade vi hem en Goffinkakadua (Cacatua goffiniana), eller Tanimbarkakadua, som blivit ensam då matte gått bort.
"Pippin" som han kallats är en hane på 27+ år som snabbt fattat tycke för matte Maria, och ser det som sin plikt att hålla husse Fredrik i schack. Alltsedan Pippin kom hem har vi letat efter en Goffin-hona till honom... vi försöker ju alltid ordna med artfrände till våra fjäderbeklädda familjemedlemmar.
Utseende
Goffinkakaduan är endemisk för Bandasjön i Indonesien och är den minsta av alla kakaduor. Den väger i genomsnitt omkring 350 gram och är omkring 31 centimeter lång. Hannar och honor är lika i utseendet. Liksom andra kakaduor har den en höj- och sänkbar tofs på huvudet. Den har vit fjäderdräkt med några rosaaktiga fjädrar mellan den ljusgråa näbben och ögonen samt på undersidan av tofsfjädrarna. Undersidan av ving- och stjärtfjädrarna har en gulaktig ton. Ögonen är bruna eller svarta beroende på kön.
Status och hot
Fågeln blev populär som sällskapsdjur under 70-talet då de fångades in i mängder, vilket tillsammans med skogsskövlingar har resulterat i att de kategoriseras som nära utrotade av internationella naturvårdsunionen IUCN. Handel med tanimbarkakadua är begränsad av CITES. Den är listad i CITES appendix 1, vilket innebär att handel med viltfångade fåglar är olaglig, utom i undantagsfall då särskild licens finns. Handel med fåglar som avlats i fångenskap är tillåten.
Nyduschad Pippin
Vi har i många år deltagit i räddnings-arbetet av den utrotningshotade lantrasen Gotlandskanin, och vi har haft en liten genbank med gotlandskaniner sedan 2005.
De har alla prefixet Mossedal.
Just för tillfället är genbanken vilande.
Maria Rosenqvist / Fredrik Häggqvist
Katrineholmsvägen 3, 642 34 Flen
Email: hedvigslund@mossedal.se
Fredrik: 0760-160 152
Maria: 0733-144 502
Copyright @ All Rights Reserved