Axolotl

Axolotl                                             Zeus, tysk hane koppar starbust  



Skötselråd

(textkälla Amanda Jansson Säregård Axolotl i Norden)


Vetenskapligt namn: Ambystoma Mexicanum
Status: Akut utrotningshotad
Djurordning: Stjärtgroddjur
Utbredning: Xochimilco och Chalco, Mexico
Livslängd: 15-20 år
Storlek: 25-40 cm
Föda: Köttätare
Miljötyp: Vattenlevande
Aktiv: Nattaktiv

Vattentemperatur
Det viktigaste är att hålla vattentemperaturen stadig och under 20 grader Celsius. Mellan 15-18 grader är optimalt, men de klarar sig galant upp till 20. När det stiger över detta sträcket börjar det sedan bli något för varmt och all temperatur över 25 är direkt skadlig - särskilt under en längre period. då detta leder till organsvikt och därmed död.

Hur får man då ner sin vattentemperatur?
Det enkla och mest bekväma svaret är en kylare - detta är dessvärre dyrt men likväl det absolut mest bekväma. Många använder fläktar mot öppen vattenyta, frysta PET-flaskor tillsammans med stora vattenbyten under årets varmaste dagar och tycker att det funkar kanon. Ett varningens finger angående det sista; frysta flaskor skapar kylfickor i vattnet och sänkningen kan bli alldeles för drastisk. 

Ha aldrig grus!
Det absolut bästa att använda (och som flest rekommenderar) som bottensubstrat är finkornig sand som är under 1 mm. Blästersanden från t.ex. Jula funkar kanon och är prisvärd. Andra alternativ är stenar som är bra mycket större än axolotlns huvud. Deras munnar kan bli enorma och med deras glupskhet kan enkelt en sten eller två slinka med. Sten och grus orsakar förstoppning och i värsta fall, om de inte hänger med den "naturliga vägen" ut, en plågsam död. Att ha bar botten är vanligt i utlandet. Pågår dock en del diskussioner om huruvida det är stressande för individen då de inte får ett lika bra grepp om bottenytan. Juveniler ska inte leva på sand förrän de blivit tillräckliga i storlek, just för att sandkornen är alldeles för stora för den lilla magen. Sand kan introduceras i karet när individen är mellan 12-16 cm, lite beroende på hur glupsk den är. Innan dess är bar bottnen det som rekommenderas för individens hälsas skull.

Hur stort akvarium?
Ju större desto bättre, men det finns tabeller för detta på jordbruksverket (L80). Storleken på karet baseras på individens fulla längd, antal axolotlar som bor i karet med mera. Bottenytan är viktigare än volymen och höjden! Vi har helt andra lagar och regler än vad som finns i USA, så deras tips ska inte tas på allt för stort allvar. För individ över 21 cm ska bottenytan vara minst 0,5 kvm - 100x50 cm. Det går fort innan lotlen når denna storlek; köp hellre ett stort kar från början än att byta upp dig med tiden, det blir bara onödigt dyrt för din stackars plånbok.
















Kan man ha flera?
Axolotl är inget flockdjur och klarar sig prima ensam, men det säger inte att de inte uppskattar sällskap. Mina ligger gärna och gosar ihop och jag har svårt att se att jag skulle vilja ha en individ ensam, helt utan sällskap. Även fast man inte tror det så får de ut mycket av varandra! Det finns alltid undantag, precis som alla andra djurarter. Vissa axolotlar vill leva ensamma och blir stressade av sällskap; jag upplever dock att dessa individer är få. Honor och hanar ska helst inte hållas ihop förutom under kontrollerad parning, just för att hanen kan stressa ihjäl honan som lägger kull efter kull. Lotlarna ska vara jämnstora, i alla fall så pass lika i storlek så att den mindre är större än den äldre/mer storvuxna individens mun. De ser dåligt och detta gör att en för stor storleksskillnad kan sluta i att den mindre blir en måltid.


Inredning
Axolotl har inga ögonlock och uppskattar inte stark belysning. Har man mycket växter i karet så är det mer eller mindre ofrånkomligt att ha ljuset tänt ett antal timmar per dygn. Stoppa därför ner mycket gömställen och grottor (utan vassa kanter, lotlarna har känslig hud!). Flytväxter är även populärt, i alla fall här hemma. Här seglar de allt som oftast omkring i växterna och de dämpar dessutom ljuset!

Vad äter en axolotl?
Mask brukar vara den huvudsakliga födan. Metmask går att få tag på i diverse sportfiskebutiker och under vintertid kan man utan större svårigheter ordna en egen kompost om man har plats. Undvik att gräva i trädgårdar, speciellt om du bor i ett tätt bosatt område där dina grannar kan använda diverse medel. Undvik också att plocka mask nära trafikerade vägar. Om maskarna är för stora kan man klippa dem i mindre bitar, men vissa djur spottar ut dem då maskarna kan utsöndra ett sekret som smakar riktigt illa när de klipps itu. Man kan även mata med Repashy grub pie, daggmask, mygglarver, black worms, pellets anpassat för Axolotl, osaltade räkor, musslor, artemia, lax, mysis...










Könsbestämning
Det kan ta upp till 18 månader innan man säkert kan fastställa kön, men vissa individer syns det tydligt på mycket tidigare. Stefan släppte sin pung vid sex månaders ålder och det har aldrig rått några tvivel på den punkten. Honor har en kortare och rundare kroppsform under tiden hanar är längre och smalare - vilket också gör att man kan försöka luska ut könet tidigare.


Tre av våra honor nedan












































Axolotl-ägg